Elektrikli Araç Türleri

Bataryalı Elektrikli Araçlar (BEV’ler)

Bataryalı elektrikli araçlar kaynaklarda full elektrikli ya da saf(pure) elektrik olarak da bahsedilir.Bu BEV’ler yalnızca elektrikle çalışır ve harici bir güç kaynağından şarj edilir. Şarj edilebilir pil takımlarıyla çalışan bir veya daha fazla elektrik motoruyla hareket ettirilirler.

Tamamen elektrikli araçlar, benzin istasyonunun yanından geçmenin yanı sıra, benzinli araçlarla karşılaştırıldığında çok fazla bakım (yağ değişimi, duman kontrolü, buji değişimi ve katalitik konvertörün veya aşınan ve bozulan çeşitli diğer parçaların değiştirilmesi gibi) gerektirmez. Ayrıca BEV’lerde egzoz borusu bulunmaz.

Tamamen elektrikli araçlar, standart 120 volt veya 240 volt ev prizleri kullanılarak evde veya evden uzakta halka açık veya iş yeri şarj istasyonlarında şarj edilebilir. Tamamen elektrikli araçların fişli hibritlere göre bir avantajı, 30 dakikada 160 kilometreden fazla menzil sağlayan DC hızlı şarj cihazlarını kullanma yeteneğidir.

Dünya’da 2023’te en çok ilgi gören elektrikli araç türü BEV’dir.Tesla ve BYD otomobil markaları sektörde liderdir. Çin ülke olarak elektrik araçların gelişiminde dünyaya büyük katkı sağlamaktadır.

Dünyadaki en büyük batarya üreticisi CATL firmasıdır.Kendisi en son 10 dakikada 400 km menzil sağlayan bir batarya paketi piyasaya sunmuştur. Bu eşsiz bataryanın 2024’ün ilk çeyreğinde satılması bekleniyor. Ayrıca bu batarya paketi(Shenxing) BEV’lerin otomobil sektörünü ele geçirmesinde büyük bir rol oynaması öngörülüyor.

PHEV(Plug in hybrid;fişli)

Plug in hybrid ya da doğru bir Türkçe’yle fişli elektrikli araçlar; Bir elektrik motoruna güç sağlamak için pillerin yanı sıra, içten yanmalı bir motora veya başka bir tahrik kaynağına güç sağlamak için benzin veya dizel gibi başka bir yakıt kullanır.

PHEV’ler, şarj ekipmanı ve rejeneratif frenleme yoluyla akülerini şarj edebilir. Aracı çalıştırmak için belirli bir süre veya sürekli olarak şebekeden elektrik kullanmak, geleneksel araçlara göre işletme maliyetlerini ve yakıt tüketimini azaltır.

PHEV’ler BEV’e göre daha küçük bataryaya sahiptir.Fişli hibritler yalnızca elektrikle 80 km’ye kadar menzile ulaşabilir ve bu süre zarfında egzoz borusuyla emisyon üretmezler. Araç elektrik menzilini tükettiğinde gaza geçer ve tıpkı benzinli bir araba gibi sürülebilir.

HEV(Normal Hibrit Araçlar)

Günümüzün hibrit elektrikli araçları (HEV’ler), pillerde depolanan enerjiyi kullanan bir veya daha fazla elektrik motoruyla birlikte içten yanmalı bir motorla çalışır. HEV’ler, yüksek yakıt ekonomisi ve düşük egzoz borusu emisyonlarının avantajlarını benzinli araçların gücü ve menziliyle birleştirir.

HEV’de elektrik motorunun sağladığı ekstra güç, daha küçük bir yanmalı motora olanak sağlayabilir. Akü ayrıca yardımcı yüklere güç sağlayabilir ve araç durdurulduğunda motorun rölantide çalışmasını azaltabilir. Bu özelliklerin tümü, performanstan ödün vermeden daha iyi yakıt ekonomisi sağlar.

Bir HEV, aküyü şarj etmek için araç dışı elektrik kaynaklarına bağlanamaz. Bunun yerine araç, şarj etmek için rejeneratif frenlemeyi ve içten yanmalı motoru kullanıyor. Araç, normalde frenleme sırasında kaybedilen enerjiyi, elektrik motorunu jeneratör olarak kullanarak ve yakalanan enerjiyi aküde depolar.